KOŠARKAŠKA AKADEMIJA

PREDSTAVLAJNJE AKADEMIJE

Prijateljstvo je najteža stvar na svijetu za objasniti. To nije nešto što se uči u školi, ali ako nisi naučio što je smisao prijateljstva, uistinu nisi ništa naučio.

Košarkaška akademija “Mrav“ okuplja polaznike  od 3 do 6 godina od 6 do 12 godina, od 12 do 14, od 14 do 16, od 16 do 18 i seniorsku momčad od 18 godina. 

Akademija  nije usmjerena samo na djecu iz Zagreba, nego okupljala djecu i iz drugih regija Hrvatske, kroz Klubove u drugim regijama s kojima je sklopila partnerski odnos. U program košarkaške akademije MRAV uključeni su klubovi partneri: KK Pazin (Istra), KK Čakovec, KK Rudar (Međimurje) i KK Labrada 1971 – Žurko ( Trakošćan ) i MKK Novi Zagreb. Kroz košarkašku akademiju MRAV, okupljaju se igrači s četiri regije iz Hrvatske (Zagreb, Istra, Međimurje, Hrvatsko Zagorje) i omogućuje im se košarkaški razvoj. Svi partneri unutar akademije djeluju na istoj platformi djelovanja i provođenja treninga s istim ciljevima i zadacima.

PROGRAM AKADEMIJE

Zbog popularnosti košarke među mladima, košarka pruža višestruke mogućnosti kao sredstvo koje pomaže mladima u pripremanju za budući zdrav i kvalitetan život. Jasno je kako se košarkom vrše pozitivni utjecaji na tjelesni razvoj djece u svim uzrasnim kategorijama. U svom duhu košarka teži osigurati svima jednake uvjete u igri, tako da ima mjesta i za više i za niže, pod uvjetom da su košarkaši svestrani. Kako bi bio uspješan košarkaš, igrač mora posjedovati sposobnosti, osobine i karakteristike na visokoj razini. Međutim, nije svakome cilj biti vrhunski košarkaš, različiti su motivi treniranja košarke.

Program KOŠARKAŠKE AKADEMIJE MRAV je dugoročni put razvoja sudionika i opisuje kvalitete i sposobnosti koje polaznici programa trebaju prolaziti kroz trenažni proces u svakoj fazi razvoja, koji je prikladan za sve uzraste s ciljem povećanja sudjelovanja i optimizacije performansi. U svim fazama programa primjenjujemo ključne elemente holističkog modela razvoja igrača. Obukom i razvojem pravih stvari u pravom vremenu pomoći će djeci i mladima da izrastu u zdrave osobe koje su razvile svoj puni potencijal.

Sposobnost bolje podrške polazniku programa Akademije, u svakoj fazi njegovog puta, oslanja se na naporan rad i predanost košarci. Treniranje košarke doprinosi stvaranju navike, tjelesnom razvoju igrača, dobroj ishrani i higijeni, brizi o samom sebi, a također poboljšava psihološke osobine od značaja za razvoj djece i tinejdžera, Prije svega, doprinosi stvaranju boljeg društva, stvaranju zdravih ljudi, tolerantnijeg i kooperativnijeg duha. Sudjelovanje u momčadskim sportovima, kao što je košarka, mlade uči timskom radu, liderstvu, samodisciplini, odgovornosti, razvija vještine savladavanja različitih problema, uči ih ustrajnosti i poštovanju autoriteta, radnim navikama, jača karakter, samopoštovanju i samopouzdanju.

Program Akademije prepoznaje svakog pojedinca koji bira svoj put u potrazi za samoispunjenjem kroz igru. Košarka je po  prirodi natjecateljski sport. Razina natjecanja ima sadržaj od zabave, kroz sudjelovanje, do visokih postignuća na najvišoj razini natjecanja.

Usko vezano za sadržaj programa Akademije je dob sudionika i njihova razina vještine. U najranijoj dobi najveći prioritet je zabava i sudjelovanje, a u starijoj je potrebno povećavati razinu zdrave konkurencije na odgovarajući način. Kako se vještine poboljšavaju, tako se i konkurencija povećava.

U radu košarkaške akademije Mrav poštuju se pravila i principi treninga djece sportaša. To znači da se poštuju biološki principi rasta i sazrijevanja djeteta sportaša uvažavajući razlike između svakog pojedinog djeteta i njihove razlike u kronološkoj, odnosno, biološkoj dobi. Jedan od najvažnijih aspekata košarke, koji je preduvjet za postizanjem ciljeva u radu s mladim igračima je prihvaćanje i ispunjavanje svojih obaveza. Naravno da uvjeti prihvaćanja obaveza moraju biti razumni u odnosu na godine igrača i njihove ostale karakteristike, ali najvažnije je da oni prihvate i ispunjavaju svoje obaveze u većoj ili manjoj mjeri. 

ZADACI PROGRAMA

 • Poštovanje prava mladih igrača na sudjelovanje u natjecanju čija razina odgovara njihovim sposobnostima, stjecanje odgovarajućeg stupnja pripremljenosti kako bi se mogao natjecati, uživanje u bavljenju košarkom, dostojanstveno postupanje prema igraču
 • Zadovoljavanje potreba mladog sportaša za sigurnošću, pripadanjem i ljubavlju, te za poštovanjem svojeg ja
 • Jačanje i očuvanje zdravlja košarkaškim treningom. Stvaranje navika sportskog života: prehrana, odnos rada i odmora, spavanje, suplementi prehrani, higijena
 • Zadovoljavanje potreba za samoaktualizacijom
 • Kroz igru učenje poštivanje pravila te stvaranje radnih navika
 • Osjećaj odgovornosti, prihvaćanje obaveza, upornosti, samopouzdanje, kontrola uspjeha i neuspjeha, samopoštovanje, samokontrola, poštovanje drugih
 • Višestrani razvoj sposobnosti , razvitak funkcionalnih i motoričkih sposobnosti podređeni zahtjevima moderne košarke
 • Razvijanje individualnih tehničkih i taktičkih znanja usmjereni zahtjevima moderne košarke
 • Razvijati smisao za košarkašku igru

PROGRAMI

 • Program BEBI KOŠARKE SPORKO djeca od 3 do 6 godina
 • Program MALE ŠKOLE KOŠARKE program za polaznike od 6 do 12 godina
 • Program selekcije U12 ( 12 godina)
 • Program selekcije U14 (13 i 14 godina)
 • Program selekcije U16 (15 i 16 godina)
 • Program selekcije U18 (17 i 18 godina)
 • Program selekcije seniora (19 i stariji)